Feed aggregator

Parc Auto pentru Sporturi cu Motor început cu fonduri europene și finalizat cu fonduri proprii

fonduri-structurale.ro - 10 hours 19 min ago
Lucrările la investiţia ''Parc Auto pentru Sporturi cu Motor - Transilvania Motor Ring'', în valoare totală de peste 58,1 milioane de lei, au fost finanţate în mare parte prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, însă în urma întârzierii...

S-a semnat contractul de finanțare a reabilitării termice a Scolii gimnaziale „Nagy Imre” din Miercurea Ciuc cu fonduri nerambursabile REGIO

fonduri-structurale.ro - 10 hours 19 min ago
La scurt timp după semnarea contractelor de finanțare pentru reabilitarea termica a școlilor ”József Attila” si ”Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea Ciuc, a fost semnat și contractul pentru investiții similare la școala ”Nagy Imre”....

Rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a, sesiunea 2018 (după soluţionarea contestaţiilor)

edu.ro - Sat, 23/06/2018 - 14:07
23 Iun 2018

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, desfăşurată în perioada 11 - 23 iunie 2018.

Potrivit datelor rezultate în urma reevaluării lucrărilor contestate, numărul candidaţilor cu medii mai mari sau egale cu 5 a crescut de la 104.972 la 105.109. În procente, majorarea este de 0,10% (de la 73,5% la 73,6%). 

A crescut, de asemenea, şi numărul candidaţilor cu media generală 10, de la 319 la 345 (cei mai mulți provin din Capitală - 55). S-a redus, în schimb, numărul candidaţilor cu medii sub 5: de la 37.875 la 37.738. Pe tranșe de medii, cele mai multe medii sunt cuprinse în intervalul 7 - 7,49: 12.815.

La proba de Limba şi literatura română, 119.163 de candidaţi (83,2%) au încheiat examenul cu note peste 5 (2.172 candidaţi au obţinut nota 10), iar la Matematică, 87.767 de candidaţi (61,4%) au primit note peste 5 (1.953 candidaţi au obţinut nota 10).

Au fost depuse 23.761 de contestaţii, număr ce reprezintă 8,07% din totalul lucrărilor susţinute (294.590). Dintre acestea,12.372 de contestaţii au vizat lucrări la Limba şi literatura română, 10.958 la Matematică și 431 la Limba şi literatura maternă. În cazul a 14.747 de lucrări, notele au fost mărite, iar în cazul a 7.541 de lucrări notele au scăzut.

Reamintim că media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a, conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere, este prevăzută pentru data de 26 iunie. Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a și de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018 și va fi urmată de repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat (9 iulie).

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Ministerul Apelor şi Pădurilor: Fonduri europene pentru managementul riscurilor de mediu în Regiunea Dunării

fonduri-structurale.ro - Fri, 22/06/2018 - 23:00
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, și de managementul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral”(ABADL), a început joi vizita de lucru...

ANFP implementează un proiect de instruire orizontală a potențialilor beneficiari și beneficiari FESI

fonduri-structurale.ro - Fri, 22/06/2018 - 23:00
În data de 21 iunie 2018 a avut loc conferinţa de lansare a proiectului Instruire orizontală pentru potențialii beneficiari și beneficiarii FESI, precum și instruire specifică pentru beneficiarii POAT, implementat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP),...

Probele scrise din prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 încep luni, 25 iunie

edu.ro - Fri, 22/06/2018 - 09:12
22 Iun 2018

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, încep luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română - proba E)a). Marţi, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă - E)b): maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și  italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării - E)d), este programată joi, 28 iunie. 

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidați din promoția curentă, respectiv 18.015 candidați din promoțiile anterioare).

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

  • susţinerea tuturor probele scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

  • obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Autoritatea de Management a modificat condițiile de rambursare și plată a cheltuielilor în cadrul proiectelor POR!

fonduri-structurale.ro - Thu, 21/06/2018 - 23:00
AM POR a modificat unilateral contractul de finanțare în cadrul programului. Conform unei informări publicate de ADR Nord - Vest, Autoritatea de Management POR a completat anexa 6 la contractele de finanțare – Condiții de rambursare și plată a cheltuielilor. Descarcă...

Cristina Guseth (Freedom House): România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene cauzată de nivelul extrem de ridicat de birocratizare

fonduri-structurale.ro - Thu, 21/06/2018 - 23:00
„România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene, iar aceasta se datorează unui nivel extrem de ridicat de birocratizare, ajungând ca până la 80% din efortul depus pentru implementarea unui proiect să fie alocat documentelor justificative”, a declarat...

Comisia invită statele membre să desfășoare reforme structurale care îmbunătățesc mediul de afaceri și condițiile pentru investiții

fonduri-structurale.ro - Thu, 21/06/2018 - 23:00
Comisia Europeană a prezentat recomandările pentru următoarele 12-18 luni, în care definește orientările de politică economică adresate statelor membre. Acestea sunt încurajate să desfășoare reforme structurale care îmbunătățesc mediul de afaceri și condițiile pentru...

PNDR: Aproximativ 55 milioane de euro pentru dezvoltarea investițiilor neagricole în mediul rural au ajuns la tineri

fonduri-structurale.ro - Thu, 21/06/2018 - 23:00
În cadrul Conferinței Regională PNDR organizată luni, 18 iunie 2018, la Piatra Neamț, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au fost prezentate acțiunile viitoare pentru sprijinirea tinerilor fermieri, precum și obiectivele, stadiul implementării Programului...

Mureș: Proiect pentru prevenirea abandonului şcolar şi promovarea accesului egal la educaţie, la Livezeni

fonduri-structurale.ro - Thu, 21/06/2018 - 23:00
Primăria comunei Livezeni din jud. Mureș a lansat un proiect în valoare de peste 5,3 milioane de lei, cofinanţat din Fondul Social European prin POCU 2014 - 2020, care urmăreşte prevenirea abandonului şcolar şi promovarea accesului egal la educaţie. În cadrul acestuia se doreşte...

Apel de candidaturi pentru ocuparea unor poziții vacante în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)

edu.ro - Thu, 21/06/2018 - 11:26
21 Iun 2018

Ministerul Educației Naționale a lansat miercuri, 20 iunie, un apel de candidaturi pentru completarea Consiliului General, comisiilor de specialitate și comisiilor de contestații ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Organizarea acestui apel se impune ca urmare a vacantării unor poziții în componența CNATDCU.

Aplicațiile individuale pentru calitatea de membru al CNATDCU în mandatul 2016-2020 se depun pe platforma brainmap.ro până la data de 20 iulie 2018, inclusiv.

Academia Română, instituțiile de învățământ superior, cercetare științifică, cultură și sport pot face propuneri în acest sens, asumate prin completarea unor aplicații individuale.

Principiile care stau la baza selecției membrilor CNATDCU sunt transparența, evitarea incompatibilităților și a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, respectiv asigurarea reprezentativității profesionale și instituționale. 

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă următoarelor cerințe minimale:

  • ​​experiență proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută în țară și în străinătate, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu;
  • disponibilitatea asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunțând la activitatea în alte consilii consultative ale Ministerului Educației Naționale;
  • echilibru și capacitate de analiză obiectivă;
  • integritate profesională și reziliență la presiuni exterioare.

​Nu sunt eligibili demnitarii și membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Membrii comitetelor de selecție analizează aplicațiile înregistrate pe brainmap.ro și înaintează MEN o listă cuprinzând propunerile pentru completarea CNATDCU.

Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție pentru completarea CNATDCU vor fi făcute publice până la data de 31 iulie 2018. Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate către MEN la adresa cnatdcu@edu.gov.ro.

După finalizarea termenului de consultare publică, din listele de propuneri întocmite de către comitetele de selecție, vor fi numiți membrii Consiliului General, ai comisiilor de specialitate și ai comisiilor de contestații ale CNATDCU prin ordin al ministrului educației naționale pentru un mandat care se încheie la expirarea mandatului CNATDCU prevăzut în ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.106/2016, cu modificările și completările ulterioare.

 

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Mai avem câteva locuri disponibile pentru cursul de antreprenoriat din 25 – 30 iunie 2018 de la Mamaia!

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro organizează săptămâna viitoare un nou curs de Competențe Antreprenoriale în cadrul proiectului „Start UP Smart 2.0” implementat de Asociația Centrul de Dezvoltare SMART în parteneriat cu...

Premiile „Altiero Spinelli for Outreach: Spreading Knowledge about Europe”: fonduri-structurale.ro printre câștigători!

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
Ieri, 20 iunie 2018, s-au decernat la Bruxelles Premiile „Altiero Spinelli Prize for Outreach: Spreading Knowledge about Europe”. www.fonduri-structurale.ro este singura inițiativă românească premiată în cadrul competiției derulate de Comisia Europeană - portalul...

UPDATE: Ştefan Răzvan Rab (MCIN): 29 milioane euro alocaţi României prin Programul RO-CULTURA

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
România este prima ţară care a semnat memorandumul de înţelegere pentru implementarea organismului financiar al Spaţiului Economic European, sectorul cultural din ţara noastră având la dispoziţie, pentru perioada 2014-2021, o alocare de 29 milioane de euro pentru Programul...

Ştefan Răzvan Rab (MCIN): 29 milioane euro alocaţi României prin Programul RO-CULTURA

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
România este prima ţară care a semnat memorandumul de înţelegere pentru implementarea organismului financiar al Spaţiului Economic European, sectorul cultural din ţara noastră având la dispoziţie, pentru perioada 2014-2021, o alocare de 29 milioane de euro pentru Programul...

Şedinţă CGMB pentru aprobarea studiului de oportunitate pentru achiziţionarea autobuzelor electrice

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
CGMB se va reuni pentru a dezbate şi a vota proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului de oportunitate în vederea achiziţionării primelor autobuze electrice. Data limită pentru depunerea documentelor în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile este 21...

Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman va fi reabilitat termic prin POR

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman va beneficia de o finanțare nerambursabilă în valoare de 990.000 EURO prin POR 2014-2020 (REGIO). Contractul de finanțare a fost semnat la Roman, pe 19 iunie 2018, între Agenția pentru...

Noi contracte de finanțare destinate mediului de afaceri în regiunea Sud-Vest

fonduri-structurale.ro - Wed, 20/06/2018 - 23:00
În data de 10 aprilie,  Directorul General al ADR SV Oltenia, Doamna Marilena Bogheanu a semnat, cu reprezentanți ai beneficiarilor POR 2014-2020, 10 noi contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 2, Prioritatea de investiții 2.2- Sprijinirea creării și extinderea...

Componența Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale

edu.ro - Wed, 20/06/2018 - 16:06
20 Iun 2018

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a stabilit componența Consiliului Consultativ al MEN.

Rolul principal al Consiliului Consultativ este de a contribui, prin expertiza membrilor săi, la elaborarea unui nou cadru legislativ pentru sistemul românesc de educație și formare profesională, în conformitate cu viziunea și misiunea asumate.

Consiliul își va stabili coordonatorul, va adopta propriul regulament de organizare și funcționare, precum și calendarul derulării activităților.

De asemenea, Consiliul poate invita, permanent sau nepermanent, și alți specialiști/experți în educație, în funcție de nevoile concrete ale activităților. Vor participa, ca invitați permanenți, reprezentanții partenerilor de dialog social.

Ministerul Educației Naționale demarează astfel un amplu proces de revizuire a legislației în domeniul educației. În fapt, o nouă Lege a Educației Naționale, cu un nou spirit și de o altă anvergură, o lege cuprinzătoare, coerentă și flexibilă. În acest sens, este necesară identificarea zonelor de schimbare, a domeniilor către care este necesar să ne orientăm cu precădere.

Un vector important în vederea atingerii obiectivelor de mai sus îl reprezintă valorificarea experienței acumulate în aplicarea prezentei Legi a Educației Naționale, ajustarea diferitelor prevederi care s-au dovedit a fi nefuncționale sau contradictorii, dar și păstrarea celor valoroase, precum și adaptarea cadrului legal la cerințele actuale ale beneficiarilor educației și ale societății, în general.

Totodată, unul din principalele obiective este de a identifica modelele de bună practică, atât în Europa, cât și dincolo de frontierele ei, direcțiile, strategiile și politicile care, adaptate și aplicate în România, ar putea duce la schimbări benefice majore în sectorul educațional. Toate în interesul beneficiarului final al procesului educațional (preșcolarul, elevul, liceanul, studentul) și pentru o creștere economică sustenabilă, susținută de un sistem educațional flexibil și adaptat la cerințele pieței muncii. 

Vă prezentăm mai jos componența Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale:

1. ​Academician Ioan-Aurel POP, Președintele Academiei Române

2. Profesor Sir Jim McDonald, Președinte al Conferinței Școlilor Europene pentru Educație și Cercetare în Inginerie Avansată

3. Dr. François Weil, Consilier de Stat, Consiliul de Stat și al Jurisdicției Administrative, Franța, fost Rector al Academiei din Paris

4. Eric Maurincomme, Președinte al Grupului INSA - Institutul Național de Științe Aplicate din Franța, Director al INSA Lyon

5. Profesor dr. Jukka Mönkkönen, Președinte al UNIFI, organizație co-operațională a universităților din Finlanda, Rector al Universității Finlandei de Est

6. Olli-Pekka Heinonen, Director General, Agenția Națională Finlandeză pentru Educație

7. Jamil Salmi, Coordonator pentru Învățământul Terțiar Global, Banca Mondială

8. Academician Ovidiu Alexandru BĂJENARU, Membru corespondent al Academiei Române, Director al Departamentului de Neuroștiințe Clinice din Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București - Facultatea de Medicină

9. Profesor universitar dr. Mușata-Dacia BOCOȘ-BINȚINȚAN, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

10. Profesor universitar dr. Ștefan BUCHIU, Decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București

11. Profesor George CAZACU, Președintele Alianței Colegiilor Centenare

12. Profesor dr. Florin COLCEAG, Președinte onorific al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educația Excelenței

13. Academician Wilhelm DANCĂ, Membru corespondent al Academiei Române, Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic, București

14. Ligia DECA, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare, Administrația Prezidențială

15. Profesor universitar dr. Vasile DÎNCU, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București

16. Profesor dr. Radu GOLOGAN, Președintele Societății Române de Matematică

17. Carmen LICĂ, Director executiv, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională

18. Cătălin NAE, Director General, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale

19. Profesor Liliana PREOTEASA, Consilier al ministrului Educației Naționale

20. Academician Eugen SIMION, Președintele Secției de Filologie și Literatură - Academia Română

21. Profesor universitar dr. Cristian SOCOL, Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată, Academia de Studii Economice, Membru în Consiliul de Programare Economică, Comisia Națională de Prognoză

22. Dr. Madlen ȘERBAN, Expert în domeniul educației și formării profesionale, Director European Training Foundation în perioada 2009 – 2017

23. Academician Răzvan THEODORESCU, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual - Academia Română.

Pe lista invitaților permanenți ai Consiliului Consultativ se regăsesc:

1. Radu ANTOHI, Președinte, Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR)

2. Ioana BĂLTĂREȚU, Președinte, Consiliul Național al Elevilor (CNE)

3. Iulian CRISTACHE, Președinte, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP)

4. Marius DEACONU, Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

5. Alin GRIGORE, Președinte, Uniunea Studenților din România (USR)

6. Anton  HADĂR, Președinte, Federația Națională Sindicală „Alma Mater” (FNS-AM)

7. Simion HĂNCESCU, Președinte, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI)

8. Marius Ovidiu NISTOR, Președinte, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH)

Lucrările Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale se vor desfășura începând cu luna iulie a.c.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă
Syndicate content